Prelucrarea solului este o operațiune agricolă care are ca scop îmbunătățirea structurii, fertilității și aerisirii solului, precum și combaterea buruienilor și a dăunătorilor. Pentru a realiza această operațiune, există diferite tipuri de utilaje care se pot atașa la tractoare sau pot fi acționate manual. Unele dintre cele mai comune utilaje pentru prelucrarea solului sunt:

  • Plugurile: sunt utilaje care sapă brazde în sol, răsturnându-l și amestecându-l cu resturile vegetale. Plugurile pot fi de diferite tipuri, în funcție de numărul de brazde, forma și dimensiunea lor, modul de reglare și de acționare. Plugurile pot fi folosite pentru arătura de toamnă sau de primăvară, în funcție de adâncimea și intensitatea lucrării.
  • Scarificatoarele: sunt utilaje care realizează o lucrare superficială sau medie a solului, fără să-l răstoarne, ci doar să-l sfărâme și să-l aerisească. Scarificatoarele pot fi de diferite tipuri, în funcție de numărul și forma organelor active, modul de reglare și de acționare. Scarificatoarele pot fi folosite pentru a elimina crusta de suprafață, a îmbunătăți infiltrarea apei și a favoriza dezvoltarea rădăcinilor.
  • Gruberele: sunt utilaje care realizează o lucrare profundă a solului, fără să-l răstoarne, ci doar să-l sfărâme și să-l aerisească. Gruberele pot fi de diferite tipuri, în funcție de numărul și forma organelor active, modul de reglare și de acționare. Gruberele pot fi folosite pentru a sparge stratul compactat de sol, a reduce eroziunea și a favoriza dezvoltarea rădăcinilor.
  • Combinatoarele: sunt utilaje care realizează mai multe operații de prelucrare a solului într-o singură trecere, cum ar fi scarificarea, nivelarea, grăparea și semănarea. Combinatoarele pot fi de diferite tipuri, în funcție de numărul și tipul organelor active, modul de reglare și de acționare. Combinatoarele pot fi folosite pentru a economisi timp și combustibil, a reduce pierderile de umiditate și a îmbunătăți calitatea semănatului.
  • Grapele cu discuri: sunt utilaje care realizează o lucrare superficială sau medie a solului, prin tăierea, sfărâmarea și amestecarea lui cu resturile vegetale. Grapele cu discuri pot fi de diferite tipuri, în funcție de numărul, dimensiunea și unghiul discurilor, modul de reglare și de acționare. Grapele cu discuri pot fi folosite pentru a pregăti patul germinativ, a încorpora îngrășămintele și a combate buruienile.
  • Frezele de pământ: sunt utilaje care realizează o lucrare fină a solului, prin tăierea, sfărâmarea și nivelarea lui. Frezele de pământ pot fi de diferite tipuri, în funcție de numărul, forma și dimensiunea cuțitelor, modul de reglare și de acționare. Frezele de pământ pot fi folosite pentru a pregăti patul germinativ, a încorpora îngrășămintele și a combate buruienile.